Allvarligt läge när ekonomin gör en kraftig inbromsning

March 19, 2020
Ekonomi

Allvarligt läge när ekonomin gör en kraftig inbromsning

Coronaviruset kan påverka din plånbok. Enligt Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou kan vi i dagsläget inte säga vad krisen kostar, hur många som förlorar jobbet eller hur många företag som går under. Vi har listat vad som gäller vid sjukdom, varsel och korttidspermittering och hur du bäst skyddar dig mot virusets inverkan på din ekonomi.

Korttidspermittering

I måndags presenterade regeringen ett krispaket där den största reformen är korttidspermittering, vilket innebär att en anställd kan gå ner 40% i arbetstid men samtidigt behålla 90% av lönen där staten står för tre fjärdedelar av kostnaden.

Varslad

Om du blir av med jobbet kan du få upp till 80% av din tidigare lön (dock högst 20 000 kr) om du är medlem i en a-kassa sedan minst ett år. Om du blir varslad utan a-kassa kan du ansöka om ersättning upp till 8 000 kr i månaden före skatt.

Slopat karensavdrag

Karensavdraget är slopat, vilket innebär att förlorad arbetsinkomst ersätts från dag ett. Detta gäller fram till den 11 maj, eller ännu längre om regeringen beslutar att det krävs. Reglerna är samma som för sjukpenning: du får som mest 80% av din lön, dock högst 804 kr.

Sjuklön dag 2-14

Från och med nu kommer staten att stå för sjuklönekostnaden fram till mitten av maj. Regeringen har även fattat ett beslut om att slopa kravet om läkarintyg för sjuklön. Din privatekonomi påverkas dock inte av att staten tar över ansvaret från arbetsgivaren.

Sjukpenning från dag 15

Du kan få 80% av din lön efter två veckor av sjuklön. Du kan ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan. Dessutom kan du få sjuklön från din arbetsgivare om din arbetsplats är anslutet till ett kollektivavtal. Sjuklönen enligt Unionens avtal är 10% av din lön dag 15–90.

Ersättning trots att du är frisk

Smittbärarpenning kan betalas ut av Försäkringskassan till personer som kan arbeta men som inte ska göra det om det finns en risk att smitta andra. Om du har ett läkarintyg på att du inte får arbeta kan du få 80% av din lön, men högst 804 kr per dag.

Om du behöver hjälp att se över din ekonomi och förbereda dig för sämre tider, hjälper vi dig gärna att samla dina lån för att sänka månadskostnaden. Hör av dig till oss och se vad vi kan göra för dig!

Malin

Brand Manager

Related Posts

Copyright © 2020 Enklare Ekonomi Sverige AB