Coronaviruset påverkar börsen – så bör du tänka

March 11, 2020
Ekonomi

Cornaviruset påverkar börsen – så bör du tänka

Coronaviruset har fått börsen att rasa men hur orolig behöver du vara? Vi har listat tips från experter hur du borde tänka och agera när värdet på aktier och fonder sjunker snabbt.

SvD har pratat med tre experter om råd till småsparare när börsen är ur balans. Johan Javues, chefstrateg på SEB, säger att vi normalt ser störningar som terrorattacker, virus eller naturkatastrofer som tillfälliga på börsen, men att coronaviruset är annorlunda eftersom det har potential att skapa så stora störningar i ekonomin. Maria Landeborn, senior analytiker på Danske bank, fyller i att börsens ras drivs av rädsla för att nedgången ska bli utdragen. Hon säger att om företagen håller nere sin produktion på grund av virusets varaktighet kan det bli stora konsekvenser. Vidare menar Jan Bolmeson, som driver bloggen Rika tillsammans, att småsparare ska ha is i magen och inte låta sig påverkas av stora rörelser på börsen. Att agera i ren affekt är ett misstag.

Experterna är enade om att det endast är en bra idé att sälja sina innehav om man behöver pengarna inom 1–2 år men om man har en långsiktig strategi ska man hålla ut. Johan menar att placera långsiktigt på börsen fortfarande är den överlägset bästa sparformen och att detta inte förändras av coronaviruset. Vidare säger Maria att det är bäst att sprida riskerna genom att placera huvuddelen av sparandet i flera olika fonder med låga avgifter. Att ha en bra geografisk spridning och cirka 70% aktier och runt 30% i räntebärande papper är bra. Hon säger även att guldpriser brukar utvecklas väl när börsen faller vilket är något som Jan håller med om.

Man kan inte kontrollera varken media eller marknaden, men genom att ha en välbalanserad portfölj med rätt risknivå och rätt sparande kan du klara dig långsiktig för eventuella börssmällar.

Läs mer om experternas tips här.

Malin

Brand Manager

Related Posts

Copyright © 2020 Enklare Ekonomi Sverige AB