Oro och ryktesspridning skapar stark ångest i kristider

March 26, 2020
Tips

Oro och ryktesspridning skapar stark ångest i kristider

Fake news och annan ryktesspridning i kristider kan skapa stark ångest. Under en kris är det viktigt att hålla huvudet kallt och motarbeta starka instinktiva rädslor. Psykiatrikern Anders Hansen delar med sig av sina bästa tips.

Anders Hansen säger att ”vi har inte bara drabbats av en epidemi utan också en infodemi som i värsta fall riskerar att medföra lika negativa konsekvenser som viruset självt”. De största hoten mot människans överlevnad har varit uttorkning, svält och infektioner. Evolutionen har gett oss ett skydd från vissa infektioner med hjälp av bl.a. ett starkt immunförsvar och känselspröt som gör att vi kan upptäcka infektionstecken hos andra. När vi upptäcker infektionstecken hos andra skapas en känsla av fruktan och avsky. En sådan känsla skapas även när vi läser eller hör om infektioner och virus likt Covid-19.

En hel värld har stannat av i denna fruktan och i kristider uppstår ofta ryktesspridning. Historiskt spreds rykten inom små grupper men idag kan de nå flera tusentals inom ett par minuter. För att tygla den ångest vi kan känna när vi nås av ett rykte tipsar Anders Hansen om tre saker:

  • Titta på nyheterna två gånger om dagen – inte mer
  • Lyssna uteslutande på experter som hela sina yrkesliv arbetat med att bestrida infektionssjukdomar
  • Skär ner på sociala medier eftersom du själv inte styr den information du utsätts för. Vissa av de algoritmer som väljer vad du ska presenteras för saknar källkritik

Tillsammans kommer vi att ta oss igenom denna pandemi. Genom att låta den rationella delen övervinna den instinktiva rädsla som kan uppstå, kommer skadorna – både människoliv och påverkan på samhället – att bli mildare.

Malin

Brand Manager

Related Posts

Copyright © 2020 Enklare Ekonomi Sverige AB