Så ska du tänka kring bolånet i oroliga tider

April 6, 2020
Bolån

Så ska du tänka kring bolånet i oroliga tider

I en minst sagt turbulent tid är det många som känner oro kring en av hushållets största utgifter – bolånet. Vad kommer egentligen att hända med bolåneräntorna framöver? Och finns det anledning att oroa sig?

Någon höjning av styrräntan verkar inte vara aktuellt inom den närmsta framtiden. Därmed kommer bolåneräntorna med största sannolikhet inte att höjas, men trots det kan det vara bra att ha lite extra koll på läget. Här kommer 4 tips på hur du ska tänka kring bolånet.

  1. Gör en egen kalkyl - Genom att göra en noggrann kalkyl med olika bolåneräntor kan du enkelt se hur stora räntehöjningar din ekonomi skulle klara av. Märker du att dina marginaler redan är ganska små kan det vara en god idé att hitta nya sparmöjligheter i din privatekonomi. Kanske kan du hitta ett billigare elavtal eller mobilabonnemang? Eller avsluta prenumerationstjänster som du inte använder? Har du många dyra smålån och krediter rekommenderar vi att använder ett privatlån med låg ränta för att samla dessa.
  2. Bind inte räntan - När det blir oroligt på bostadsmarknaden funderar allt fler på att binda sin bolåneränta. En bunden bolåneränta ger dig utrymme att planera din budget i förväg eftersom du alltid vet hur mycket du ska betala. Samtidigt slipper du drabbas av eventuella räntehöjningar. Tryggheten under bindningstiden är den främsta fördelen med bunden ränta, men samtidigt riskerar du att betala mer än nödvändigt för lånet. Enligt Lånjakt.se är nämligen en rörlig 3-månadersränta alltid ett billigare alternativ (historiskt sett). Även om den svenska ekonomin är skakig och börsen åker upp och ner är bolåneräntorna fortsatt stabila. Det finns dessutom inget som pekar mot att Riksbanken ska höja reporäntan inom den närmsta framtiden, snarare förutspår man en sänkning med 0,5 procent. Med andra ord finns det ingen anledning att binda upp räntan på grund av oroligheterna – åtminstone inte i dagsläget.
  3. Svårt med amorteringen? - Om du får svårt att amortera på ditt bolån ska du omedelbart kontakta din bank. Från och med den 14 april kan bankerna nämligen bevilja undantag för amortering, detta efter ett förslag från Finansinspektionen. Syftet med undantaget – som kommer att gälla fram till juni 2021 – är att öka den ekonomiska tryggheten i de svenska hushållen. Dock är det fortfarande upp till varje enskild bank att avgöra om amorteringsfrihet bör beviljas beroende på kundens individuella situation.
  4. Jämför bolåneräntor - Ha för vana att alltid jämföra bolåneräntor med jämna mellanrum. Kontakta olika banker, berätta om din nuvarande ränta och se om de kan erbjuda dig förmånligare villkor. Om du inte vill byta bank kan du alltid använda de andra bankernas ränteförslag i din förhandling. Att flytta ett bolån kan för många låta som en jobbig och tidskrävande process, men faktum är att din nya bank sköter det mesta åt dig. Var därför inte rädd för att byta bank om du hittar en förmånligare ränta någon annanstans.

Denna artikel publiceras i samarbete med lånjakt.se

Malin

Brand Manager

Related Posts

Copyright © 2020 Enklare Ekonomi Sverige AB