Snart är det dags att deklarera – tänk på det här

February 27, 2020
Skatter

Snart är det dags att deklarera – tänk på det här

Senast den 4 maj 2020 ska deklarationen lämnas in. Än är det ingen brådska men vill du få återbäringen redan i april måste du deklarera före den 31 mars. Vi listar några tips och tricks att tänka på inför deklarationen.

Har du tagit ett lån? Då kan du göra ett ränteavdrag! Ränteavdrag innebär att man kan kvitta ut en del av den totala ränteutgiften mot den totala skatt som man betalar för sin inkomst. Hela 30 procent är avdragsgillt av de totala ränteutgifterna upp till 100 000 kronor, och 21 procent är avdragsgillt för den eventuella del som överskrider 100 000 kronor. Avdraget är ofta angivet i förväg i deklarationen men dubbelkolla alltid så att det stämmer. Avdraget beräknas på samtliga typer av lån, det vill säga både bolån och privatlån.

Saker att fundera över när du deklarerar:

  • Innan du godkänner deklarationen, dubbelkolla att de förtryckta uppgifterna i deklarationen stämmer.
  • Du kan kvitta vinst och förlust i inkomstslaget kapital.
  • Du kan dra av 30 procent av kapitalunderskott (om underskottet är på högst 100 000 kronor). Ränteutgifterna kan även fördelas mellan makar/sambos.
  • Rot- och rutavdrag kan göras på max 25 000 kronor respektive 50 000 kronor per person och år.
  • Reser du till och från ditt jobb? Då kan du göra avdrag. Du kan även göra avdrag för förhöjda kostnader vid dubbel bosättning om du behöver flytta med ditt jobb.
  • För att göra avdrag måste du vara berättigad till det och ha tillräcklig med skatt för att göra avdraget. Totala summan av skattereduktioner får inte överstiga totalsumman av statlig inkomstskatt, kommunalskatt, fastighetsskatt och fastighetsavgift.

Ta tillfället i akt och se över din ekonomiska situation när du deklarerar. Har du lån finns det flera åtgärder du kan vidta för att förbättra din ekonomi.

  • Har du fler än ett lån? Samla dem till ett enda för att sänka din månadskostnad.
  • Har du fått en högre lön? Omförhandla och förbättra dina lånevillkor.
  • Har du en tillfälligt försämrad ekonomi? Testa att omförhandla räntan på ditt/dina nuvarande lån för att sänka din månadskostnad.

Vi på enklare hjälper dig att omförhandla och byta. Läs mer på www.enklare.se

Malin

Brand Manager

Related Posts

Copyright © 2020 Enklare Ekonomi Sverige AB