Vi har tips på hur du klarar ekonomin i höst

October 30, 2020
Ekonomi

Börja planera redan nu inför vinterns kostsamma månader

Nu är hösten här och vi är tillbaka i våra (under omständigheterna) vanliga rutiner. Känslan när man landat efter sommaren är som en nystart, och vid den här tiden på året är det dags att se över sin tillvaro och planera inför vinterns kostsamma månader. Vi är vanemänniskor av naturen, men det är bra att zooma ut då och då för att se över vad man kan göra för att finslipa ekonomin. Här några tips på hur du kan gå till väga.


Gammalt men nytt

Second hand är guldgruva med tanke på det konsumtionssamhället vi lever i idag. Vi köper nya prylar hela tiden men vi är även bra på att sälja det vi inte använder. Sälj det du inte använder och köp det du behöver secondhand. Här finns det ett hav av sidor på internet som bland annat Sellpy, Tradera och Swappy där du kan köpa och sälja allt ifrån kläder till mobiltelefoner. Det är bra för miljön och bra för plånboken.


Se över dina lån 

Tog du av någon anledning konsumtionslån/blancolån för att det behövdes i stunden? Då är din högsta prio att börja betala av dessa direkt. Har du utspridda lån? Försök att samla! Det är bättre och mer bekvämt att ha ett lån på ett ställe än flera. En låneförmedlare som enklare är att föredra om du vill konkurrensutsätta bankerna för att hitta de villkoren som passar dig.

Jaga bort andra pengaslukare

El avtalet: Har du blivit tilldelat ett elavtal när du flyttade in och inte omförhandlat så är det ett så kallat tillsvidareavtal. Det kan vara 30-40% dyrare än ett förhandlat avtal och då är det bra att ringa elhandelsbolaget och se vad du kan få. Annars kan man använda sig av olika jämförelsesidor för att få den bästa dealen.     


Abonnemang: Skriv en lista på de abonnemang du använder idag, det kan vara allt från filmtjänster till telefonabonnemang. Finns det någon av dessa du skaffat som du inte använder ofta, så kanske du ska överväga att säga upp det. Använder du gymkortet en gång i månaden? Ut i naturen eller träna på ett gym där det finns möjlighet till ett klippkort eller engångskort, över tid så är det en möjlighet att detta är det mest ekonomiska alternativet. Köpte du telefonabonnemanget med obegränsad surf så är ett tips att kolla på hur mycket du faktiskt förbrukar för att sedan se dig om efter ett billigare alternativ utan att din mobilanvändning påverkas.     

 

Outnyttjade krediter: Klipp kreditkorten du inte utnyttjar, detta minskar risken för att leva över dina tillgångar och du får dessutom en bättre kreditvärdighet.


Vi på enklare önskar dig en härlig höst! 

Alina

Teamlead

Related Posts

Copyright © 2020 Enklare Ekonomi Sverige AB